Zdroj: https://havirov-historie.cz/clanky-z-tisku/vytvarne-mesto-havirov  •  Vydáno: 13.9.2017 15:19  •  Autor: Kamil Křenek

VÝTVARNÉ MĚSTO HAVÍŘOV

VÝTVARNÉ MĚSTO HAVÍŘOV

Novou knihu o výtvarném umění v Havířově pokřtila primátorka města Jana Feberová s nakladatelem Radimem Poláškem v sobotu 9. září 2017 během Havířovských slavností. Autorkou knihy je paní Alena Krtilová, fotografiemi přispěli Martin Kuchař, Aleš Milerský, Miloš Polášek, Radim Polášek, Petr Sznapka, Josef Talaš a Antonín Válek.


Autorka publikace Alena Krtilová se v uměleckém prostředí pohybovala celý svůj profesní život, vystudovala obor filmová kamera a fotografie na pražské FAMU, pracovala jako novinářka. Tak vznikl sen vytvořit knihu o výtvarné podobě Havířova a jeho jedinečném kulturním zázemí. Na knize pracovala se známým fotografem Milošem Poláškem, jehož bohatý archiv umožnil knihu obohatit portréty dnes už mnohdy nežijících umělců. U dokončení publikace, kterou v nakladatelství En Face vydal havířovský magistrát, však ani jeden z jejích tvůrců nebyl. Alenu Krtilovou ochromila těžká mozková příhoda a Miloš Polášek po krátké nemoci nečekaně zemřel. Knihu však profesionálně dokončil jeho syn Radim Polášek.

Knihu bude používat město Havířov ke své propagaci, pro zájemce bude kniha ke koupi v Městském informačním centru v kině Centrum.

http://www.havirov-city.cz/aktuality-a-radnicni-listy/havirov-pokrtil-novou-knihu_cz.html

img